Kostpolitik

Klik på overskriften for at se kostpolitikken som PDF-fil eller læs den herunder.

Kostpolitik på Sydhjørnet.

Der serveres 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider hver dag på Sydhjørnet. Til alle måltider er der
mulighed for at vælge frugt og grønt.
På Sydhjørnet serveres en god, nærende og alsidig kost.
Alt brød og kager laves fra bunden, og BB hjælper til med at bage i den ustrækning det er muligt.
Vi dyrker krydderurter og grønsager i drivhus og højbede.
Der bruges friske og gode råvarer til madlavningen
Maden serveres indbydende i skåle og på fade, på et stort
tá selv bord.

Vi tager udgangspunkt i de 10 kostråd.

BB introduceres for Y tallerkenen

  • 2/5 frugt
  • 2/5 kartofler, ris, pasta og groft brød
  • 1/5 kød, fisk, æg og ost.

Til morgenmaden serveres:

Forskellige slags skemad

Mørkt og lyst brød

Ost, smør og marmelade

Mælk, kaffe og the.

Til frokost serveres:

Mørkt og lyst brød

Forskellige middagsrester

Forskellige slags pålæg inkl. ost

Fisk hver dag

Til aftesmaden serveres:

Alle slags kød og fisk.

Salat og grønsager.

Kartofler, ris og pasta

Der serves fisk hver uge og til alle frokostmåltider.

Der serveres et kødløs måltid, en gang om måneden

Hver dag serveres 1 ret mad, enkelte dage serveres forret eller dessert der ud over.

Der gøres lidt ekstra ud af maden på søndage og helligdage

Hvis en BB har lyst til at nyde kage, drikke eller ligende i fællesområdet skal dette deles med alle.

Ved fødselsdag er det muligt at invitere op til 10 gæster til et hovedmåltid og et mellemmåltid.
Sydhjørnets personale og BB’s pårørende hjælper hinanden med forberedelse til hovedret og
dessert.
Sydhjørnets beboer hjælper til med madlavning og opvask i den udstrækning det er muligt.
En køkkenleder er ansat til at tage ansvar for kosttilbudene og egenkontrol i forhold til
levnedmiddelstyrelsen.

Forventet udbytte af kostpolitikken

Mad der efterlever de 10 officielle kostråd vil både forebygge livsstilssygdomme samt indvirke
gunstigt på beboernes diagnoser. Forebyggelsen er vigtig for at skabe så god livskvalitet for dem
som overhovedet mulig, samt et godt fundament der styrker deres mulighed for at leve med deres
diagnoser. At opretholde beboerens, trivsel og velbefindende.
Når man laver mad og måltider der overholder de officielle anbefalinger, nedsætter man risikoen
for udvikling af overvægt og andre livsstilssygdomme på langt sigt og på kort sigt fremmer man det
kognitive niveau; såsom hukommelse, opmærksomhed, koncentration og indlæring
Sydhjørnets porcelæn skal blive i fællesområdet, med mindre man tager en portion mad med med
ind i sin lejlighed, for et enkelt måltid. Det er ikke tilladt at tage skåle mm med ind i lejligheden.
Enkelte BB har lov til at hente morgenmad ned i lejligheden, til nogle dage ad gangen. Personale
skal være obs. på at madvarerne opbevares rigtigt. Må ikke tages retur til fælleskøkkenet, med
mindre varen kan varmebehandles inden brug.

Hygiejne.

Når man skal lave mad i Sydhjørnets køkken skal man vaske hænder i håndvasken og deltage i
rent tøj og evt. bære forklæde.

DE OFFICIELLE KOSTRÅD FRA
FØDEVARESTYRELSEN

Kostrådene er det bedste bud på at spise sådan,
at man får alle de næringsstoffer, man har brug
for i passende mængder. På den måde kan man
bedst holde sig frisk og rask og bedst forebygge
livsstilssygdomme. Kostrådene er senest
opdateret september 2013.
De 10 kostråd:
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grønsager
Spis mere fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand
Til mellemmåltider serveres:
Brød med smør og marmelade.
Kage, især i weekenden
Frugt og grønsager